Δημοφιλείς Τεχνικές Βελονιάς

Οι μοναδικές τεχνικές της βελονιάς, κομπλέν και σταυροβελονιά, αποκαλύπτουν την ομορφιά της παράδοσης και της δεξιοτεχνίας στον καμβά κεντήματος.

Η παράδοση της βελονιάς

Η τέχνη της βελονιάς, μια πανάρχαια δεξιοτεχνία που διατηρείται ζωντανή μέσα από τις γενιές, έχει τις ρίζες της στις αρχαίες κοινωνίες όπου οι άνθρωποι έμαθαν να δημιουργούν υφάσματα και διακοσμήσεις με τη χρήση βελόνας και νήματος.

Στην Ελλάδα, η βελονιά είναι στενά συνδεδεμένη με την πλούσια παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου, με τις τεχνικές κομπλέν και σταυροβελονιά να κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά των δημιουργών.

Cross Stitch Pattern

Οι βασικές τεχνικές: Κομπλέν και Σταυροβελονιά

Το κομπλέν και η σταυροβελονιά είναι δύο από τις πιο δημοφιλείς μορφές βελονιάς που εφαρμόζονται σε καμβά κεντήματος, καθεμία με τη δική της ξεχωριστή τεχνική και αισθητική.

 • Το Κομπλέν είναι μια τεχνική που απαιτεί μεγάλη δεξιοτεχνία και υπομονή, καθώς περιλαμβάνει το δημιουργικό κέντημα περίπλοκων σχεδίων με τη χρήση βελόνας και νήματος σε προκαθορισμένες θέσεις του καμβά, δημιουργώντας μοναδικά αποτελέσματα που αναδεικνύουν τη λεπτομέρεια και την ποιότητα της δουλειάς.
 • Η Σταυροβελονιά, από την άλλη πλευρά, είναι μια τεχνική που αρέσει για την απλότητά της αλλά και την έντονη αισθητική της. Συνίσταται στο κέντημα σταυρωτών ραφών σε έναν καμβά, με την κάθε ραφή να διασταυρώνεται η μία με την άλλη, δημιουργώντας ένα σχέδιο που μπορεί να είναι απλό ή περίπλοκο, ανάλογα με το σχέδιο.

Αμφότερες οι τεχνικές δίνουν τη δυνατότητα στον δημιουργό να εκφράσει την καλλιτεχνική του ικανότητα μέσα από την υφή, το χρώμα και την ποικιλομορφία των σχεδίων, προσδίδοντας έτσι μια μοναδική πινελιά σε κάθε καμβά κεντήματος.

Επιλογή Υλικών

Για να δημιουργήσετε υπέροχα έργα βελονιάς κομπλέν και σταυροβελονιάς σε καμβά κεντήματος, η επιλογή των σωστών υλικών είναι κρίσιμη. Ακολουθεί μια λίστα με τα βασικά υλικά που θα χρειαστείτε:

Κατάλληλοι καμβάδες για Κομπλέν και Σταυροβελονιά

 • Καμβάς Κεντήματος Νο7 και Νο8: Ιδανικός για πυκνές και λεπτομερείς δουλειές λόγω της ανθεκτικότητας και της ποιότητάς του.
 • Εταμίν Ύφασμα: Προτιμάται για πιο χαλαρές και μεγαλύτερες δημιουργίες.
 • Καμβάς Σμύρνας: Κατάλληλος για αρχάριους και για πρακτική.

Είδη βελονιών και νημάτων

Βελόνες

Νήματα

 • Βαμβακερά νήματα: Προσφέρουν μαλακή υφή, λάμψη και διάρκεια στο έργο σας.
 • Συνθετικά νήματα: Είναι ιδανικά για αρχάριους.
 • Μεταλιζέ νήματα: Για πολυτελή και λεπτομερή έργα.

Η επιλογή των κατάλληλων υλικών εξαρτάται από την τεχνική που θα ακολουθήσετε και το είδος της δημιουργίας που επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε. Η ποικιλία των διαθέσιμων υλικών σας επιτρέπει να πειραματιστείτε και να εξερευνήσετε διάφορες τεχνικές και αποτελέσματα, ενθαρρύνοντας τη δημιουργικότητα και την προσωπική έκφραση.

Βασικές Τεχνικές Κομπλέν

Οι τεχνικές κομπλέν απαιτούν προσοχή στη λεπτομέρεια και ακρίβεια στις κινήσεις. Για να ξεκινήσετε, είναι σημαντικό να προετοιμάσετε σωστά τον καμβά σας και να ακολουθήσετε τα κατάλληλα βήματα για τη δημιουργία κομπλέν.

Προετοιμασία του καμβά

 • Καθαρισμός του χώρου εργασίας: Εξασφαλίστε έναν καθαρό και τακτοποιημένο χώρο για να εργαστείτε.
 • Επιλογή του κατάλληλου καμβά: Βεβαιωθείτε ότι ο καμβάς είναι τεντωμένος και έτοιμος για χρήση.
 • Σήμανση του καμβά: Χρησιμοποιήστε ένα μη διαρκές σημάδι για να σχεδιάσετε το σχέδιο σας ελαφρά πάνω στον καμβά.

Βήματα για τη δημιουργία Κομπλέν

 1. Επιλογή νημάτων: Ξεκινήστε με την επιλογή του κατάλληλου νήματος για το σχέδιο σας, λαμβάνοντας υπόψη το χρώμα και την ποιότητα.
 2. Νήματα στη βελόνα: Περάστε το νήμα μέσα από τη βελόνα και δέστε έναν μικρό κόμπο στο τέλος.
 3. Έναρξη της ραφής: Αρχίστε τη ραφή από την πίσω πλευρά του καμβά για να κρύψετε τον κόμπο. Χρησιμοποιήστε την τεχνική που έχετε επιλέξει για το κομπλέν.
 4. Συνέχιση της ραφής με μέθοδο: Προχωρήστε ακολουθώντας το σχέδιο σας, ραφή προς ραφή, ελέγχοντας συχνά την ομοιομορφία και τη συνοχή του σχεδίου.
 5. Ολοκλήρωση του έργου: Όταν ολοκληρώσετε το σχέδιο, εξασφαλίστε τα τελειώματα των νημάτων στο πίσω μέρος του καμβά για να προσθέσετε σταθερότητα και διάρκεια.

Η τεχνική κομπλέν απαιτεί υπομονή και προσοχή στη λεπτομέρεια, αλλά το αποτέλεσμα είναι ένα όμορφο και προσωπικό έργο τέχνης που μπορείτε να είστε περήφανοι για αυτό. Με πρακτική και αφοσίωση, θα βρείτε ότι η δημιουργία κομπλέν γίνεται μια απολαυστική και ικανοποιητική διαδικασία.

Βασικές Τεχνικές Σταυροβελονιάς

Η σταυροβελονιά είναι μια δημοφιλής μορφή βελονιάς που προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα από την επανάληψη ενός απλού στοιχείου, του σταυρού. Εδώ θα διερευνήσουμε πώς να ξεκινήσετε με αυτή την τεχνική και θα μοιραστούμε κάποιες συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι οι σταυροβελονιές σας είναι καθαρές και ομοιόμορφες.

Πώς να ξεκινήσετε τη Σταυροβελονιά

 • Επιλογή καμβά: Ξεκινήστε με έναν καμβά που έχει μια καλή αναλογία όπως ο καμβάς Σμύρνα, ο οποίος είναι ιδανικός για αρχάριους.
 • Προετοιμασία του νήματος και της βελόνας: Κόψτε ένα μήκος νήματος (όχι πολύ μακρύ για να αποφύγετε το κόμπιασμα) και περάστε το μέσα από τη βελόνα, δημιουργώντας έναν μικρό κόμπο στο τέλος.
 • Έναρξη: Εντοπίστε το κέντρο του καμβά σας και αρχίστε από εκεί, ώστε το τελικό σας έργο να είναι κεντραρισμένο.

Συμβουλές για καθαρές και ομοιόμορφες σταυροβελονιές

 • Κρατήστε τη συνέπεια: Προσπαθήστε να κάνετε τον πρώτο διαγώνιο των σταυρών σας πάντα προς την ίδια κατεύθυνση, και μετά τον δεύτερο διαγώνιο πάνω από τον πρώτο. Αυτό εξασφαλίζει ομοιομορφία.
 • Τέντωμα του καμβά: Χρησιμοποιήστε ένα τελάρο κεντήματος για να κρατήσετε τον καμβά σας τεντωμένο και ευθύ. Αυτό βοηθά στη διατήρηση ομοιομορφίας της σταυροβελονιάς.
 • Ποιότητα υλικών: Επιλέξτε ποιοτικά νήματα και καμβάδες, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση των σταυροβελονιών σας.
 • Προσοχή στην τάση: Κρατήστε το νήμα σας με σταθερή τάση καθ’ όλη τη διάρκεια της ραφής, αποφεύγοντας το πολύ σφιχτό ή το πολύ χαλαρό κράτημα, προκειμένου να διατηρήσετε την ομοιομορφία των σταυρών.

Η σταυροβελονιά είναι μια τεχνική που απαιτεί υπομονή και εξάσκηση, αλλά τα αποτελέσματα είναι αντάξια του κόπου σας. Με λίγη εξάσκηση και αφοσίωση, θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να δημιουργήσετε εκπληκτικά έργα τέχνης που θα χαρείτε και θα εκτιμήσετε για χρόνια.

Συχνές Προκλήσεις και Λύσεις

Η τέχνη της βελονιάς, είτε πρόκειται για κομπλέν είτε για σταυροβελονιά, φέρνει μαζί της προκλήσεις που μπορεί να αποθαρρύνουν τον αρχάριο καλλιτέχνη. Ωστόσο, με τις σωστές τεχνικές και λύσεις, μπορείτε να ξεπεράσετε αυτές τις προκλήσεις και να συνεχίσετε να δημιουργείτε έργα τέχνης που να είστε περήφανοι για αυτά.

Διόρθωση λαθών στο Κομπλέν και τη Σταυροβελονιά

 • Εντοπισμός του λάθους: Πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση του σημείου όπου έγινε το λάθος. Χρησιμοποιήστε μια λεπτή βελόνα για να ανασηκώσετε και να ελέγξετε τις ραφές σας.
 • Ανάκτηση των νημάτων: Απαλά, αφαιρέστε το νήμα από το λανθασμένο σημείο, προσέχοντας να μην προκαλέσετε ζημιά στον καμβά.
 • Επανάληψη της διαδικασίας: Μόλις διορθώσετε το λάθος, επαναλάβετε την σωστή διαδικασία της ραφής.

Προστασία και συντήρηση των έργων

 • Καθαρισμός: Καθαρίζετε τακτικά τα έργα σας με ήπιο καθαριστικό και νερό, αποφεύγοντας τη χρήση χημικών που μπορεί να βλάψουν τα νήματα.
 • Αποθήκευση: Αποθηκεύστε τα έργα σας σε ξηρό και σκιερό μέρος για να αποφύγετε την υγρασία και το ξεθώριασμα των χρωμάτων.
 • Προστασία: Χρησιμοποιήστε κατάλληλα καδράκια ή γυάλινες επιφάνειες για να προστατεύσετε τα έργα σας από σκόνη και φθορά όταν τα εκθέτετε.

Η αντιμετώπιση των προκλήσεων στην βελονιά μπορεί να φαίνεται δύσκολη στην αρχή, αλλά με προσοχή και υπομονή, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τα έργα σας θα παραμείνουν όμορφα και ανθεκτικά για χρόνια.

Δημιουργικές Ιδέες και Έμπνευση

Η βελονιά, είτε πρόκειται για κομπλέν είτε για σταυροβελονιά, μπορεί να ενσωματωθεί σε διάφορα διακοσμητικά έργα, προσθέτοντας μια προσωπική και ζεστή πινελιά στον χώρο σας. Εδώ θα εξετάσουμε ιδέες για το πώς να χρησιμοποιήσετε τις δεξιότητές σας στη βελονιά, για να δημιουργήσετε τόσο απλά όσο και περίπλοκα έργα, ανεξάρτητα από το επίπεδο εμπειρίας σας.

Πώς να ενσωματώσετε τη βελονιά σε διακοσμητικά έργα

 • Διακοσμητικά μαξιλάρια: Χρησιμοποιήστε τις τεχνικές σας για να δημιουργήσετε μοναδικά μοτίβα σε μαξιλάρια που μπορούν να φωτίσουν κάθε καθιστικό.
 • Καδράρισμα έργων: Ολοκληρώστε ένα έργο και τοποθετήστε το σε ένα κάδρο για να δημιουργήσετε μια προσωπική πινελιά στον τοίχο σας.
 • Σελιδοδείκτες: Δημιουργήστε μικρά και λεπτομερή έργα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σελιδοδείκτες, συνδυάζοντας την αγάπη σας για τη βελονιά και το διάβασμα.

Έργα βελονιάς για αρχάριους και προχωρημένους

Για αρχάριους

 • Απλά μοτίβα: Ξεκινήστε με μικρά και απλά σχέδια, όπως λουλούδια ή αστέρια, για να κατανοήσετε τις βασικές αρχές της βελονιάς.
 • Σετ για αρχάριους: Επιλέξτε ένα σετ βελονιάς που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα υλικά και οδηγίες για να ξεκινήσετε.

Για προχωρημένους

 • Σύνθετα μοτίβα: Δοκιμάστε πιο περίπλοκα σχέδια που περιλαμβάνουν διάφορα χρώματα και τεχνικές, όπως τοπία ή πορτρέτα.
 • Συνδυασμός τεχνικών: Εξερευνήστε την ιδέα του συνδυασμού των τεχνικών κομπλέν και σταυροβελονιάς σε ένα έργο, για να προσθέσετε βάθος και ενδιαφέρον.

Με λίγη φαντασία, η βελονιά μπορεί να μετατραπεί από μια απλή χειροτεχνία σε μια μορφή τέχνης που ενσωματώνεται σε πολλαπλές πτυχές της καθημερινής ζωής και της διακόσμησης. Είτε είστε αρχάριοι είτε έμπειροι, υπάρχουν αμέτρητες δυνατότητες για να εξερευνήσετε και να επεκτείνετε τις δεξιότητές σας στη βελονιά, δημιουργώντας έργα που εκφράζουν την προσωπικότητα και το στυλ σας.

Συμβουλές για Αρχάριους

Καθώς ξεκινάτε το ταξίδι σας στον κόσμο της βελονιάς, είναι φυσικό να αντιμετωπίσετε προκλήσεις και να κάνετε λάθη. Ωστόσο, με τις σωστές κατευθύνσεις και μερικές καλές πρακτικές, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τα λάθη και να απολαύσετε τη δημιουργική διαδικασία. Εδώ είναι κάποιες κορυφαίες συμβουλές για αρχάριους:

Καλύτερες πρακτικές:

 • Ξεκινήστε μικρά: Επιλέξτε μικρά και απλά έργα για να αρχίσετε, ώστε να μην αισθάνεστε υπερβολικά πιεσμένοι.
 • Εξάσκηση: Η βελονιά απαιτεί εξάσκηση, οπότε μην αποθαρρύνεστε από τα αρχικά λάθη. Κάθε λάθος είναι μια ευκαιρία για μάθηση.
 • Οργανώστε τα υλικά σας: Κρατήστε τα υλικά σας οργανωμένα για να διευκολύνετε τη διαδικασία της βελονιάς και να αποφύγετε τη σύγχυση.

Πώς να αποφύγετε τα κοινά λάθη:

 • Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες: Πριν ξεκινήσετε ένα έργο, διαβάστε τις οδηγίες αρκετές φορές για να καταλάβετε πλήρως τη διαδικασία.
 • Ελέγξτε την τάση του νήματος: Μια κοινή πηγή λαθών είναι η υπερβολικά σφιχτή ή χαλαρή τάση. Προσπαθήστε να κρατάτε μια σταθερή τάση για πιο ομοιόμορφες ραφές.
 • Μην βιάζεστε: Πάρτε το χρόνο σας με κάθε ραφή για να εξασφαλίσετε ακρίβεια και ομοιομορφία.

Με την ακολουθία αυτών των καλύτερων πρακτικών και την αποφυγή των κοινών λαθών, θα βρείτε την εμπειρία της βελονιάς πιο ευχάριστη και θα δείτε βελτίωση στις δεξιότητές σας με τον καιρό.

Προχωρημένες Τεχνικές και Συμβουλές

Η μετάβαση από την αρχάρια στην προχωρημένη βελονιά αποτελεί μια συναρπαστική διαδικασία που ξεκλειδώνει νέες δυνατότητες για δημιουργικότητα και έκφραση. Για να πετύχετε την ομαλή μετάβαση και να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας σε πιο προχωρημένα επίπεδα, ιδού μερικές συμβουλές:

 1. Εξασκηθείτε σε πιο περίπλοκες τεχνικές: Καθώς αισθάνεστε πιο άνετα με τις βασικές τεχνικές, ξεκινήστε την εξάσκηση σε πιο δύσκολες, όπως πολύχρωμα σχέδια, τεχνικές με συνδυασμό νημάτων, ή ειδικές ραφές που προσθέτουν υφή και βάθος.
 2. Δοκιμάστε διαφορετικά είδη βελονιών και νημάτων: Επεκτείνετε τις γνώσεις σας για τα υλικά δοκιμάζοντας διάφορους τύπους νημάτων, όπως μεταξωτά ή βαμβακερά, και διαφορετικές βελόνες που είναι προσαρμοσμένες σε ειδικές τεχνικές.
 3. Συμμετοχή σε εργαστήρια και μαθήματα: Η συμμετοχή σε εργαστήρια και μαθήματα βελονιάς μπορεί να σας προσφέρει βαθύτερη κατανόηση προχωρημένων τεχνικών και να σας δώσει την ευκαιρία να μάθετε από επαγγελματίες.
 4. Δημιουργήστε τα δικά σας σχέδια: Αρχίστε να πειραματίζεστε δημιουργώντας τα δικά σας μοναδικά σχέδια. Αυτό θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε το δικό σας στυλ και να εξερευνήσετε νέες ιδέες.
 5. Κριτική και αξιολόγηση της δουλειάς σας: Καθώς προχωράτε, είναι σημαντικό να αξιολογείτε τακτικά τη δουλειά σας για να προσδιορίσετε περιοχές που χρειάζονται βελτίωση και να κατανοήσετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Η μετάβαση στην προχωρημένη βελονιά είναι ένα ταξίδι που απαιτεί χρόνο, υπομονή και αφοσίωση. Ωστόσο, με τη συνεχή πρακτική και την επιθυμία για μάθηση, μπορείτε να επεκτείνετε τις γνώσεις και τις δεξιότητές σας, ανοίγοντας έναν κόσμο δημιουργικών δυνατοτήτων.

Οδηγός Πηγών και Υλικών

Η επιτυχία στη βελονιά, είτε πρόκειται για κομπλεν είτε για σταυροβελονιά, ξεκινά με την εύρεση των κατάλληλων υλικών και προτύπων. Εδώ είναι κάποιες συμβουλές για το πού μπορείτε να βρείτε ό,τι χρειάζεστε για να ξεκινήσετε ή να επεκτείνετε τα έργα σας στη βελονιά:

 1. Καταστήματα χειροτεχνίας και κλωστοϋφαντουργίας: Πολλά φυσικά καταστήματα προσφέρουν μια ευρεία ποικιλία από βελονιές, νήματα και καμβάδες που είναι κατάλληλοι για κομπλέν και σταυροβελονιά. Επισκεφτείτε τοπικά καταστήματα για να δείτε από κοντά τα υλικά.
 2. Online καταστήματα και πλατφόρμες: Υπάρχουν πολλά online καταστήματα και πλατφόρμες που προσφέρουν μια τεράστια ποικιλία υλικών και προτύπων για βελονιά. Αυτά περιλαμβάνουν ειδικευμένα καταστήματα κλωστοϋφαντουργίας, καθώς και μεγάλες πλατφόρμες όπως η Etsy ή η Amazon.
 3. Ειδικευμένες ιστοσελίδες και blogs: Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες και blogs αφιερωμένες στη βελονιά, όπου μπορείτε να βρείτε δωρεάν ή επί πληρωμή πρότυπα, καθώς και συμβουλές για την επιλογή των καλύτερων υλικών για τα έργα σας.
 4. Κοινότητες και φόρουμς: Μπείτε σε κοινότητες και φόρουμς βελονιάς, όπως το Ravelry ή τα σχετικά forums στην ιστοσελίδα Craftster, όπου μέλη ανταλλάσσουν συμβουλές, πρότυπα και πληροφορίες για προμηθευτές υλικών.
 5. Εκθέσεις και έκθεση-πωλήσεις: Επισκεφτείτε εκθέσεις και έκθεση-πωλήσεις χειροτεχνίας, όπου συχνά μπορείτε να βρείτε ποιοτικά υλικά και να συναντήσετε ειδικούς και δημιουργούς.

Εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα υλικά και πρότυπα, θα είστε έτοιμοι να αναλάβετε οποιοδήποτε έργο βελονιάς, από το πιο απλό μέχρι το πιο περίπλοκο, με εμπιστοσύνη και δημιουργικότητα.

Συχνές Ερωτήσεις

Εδώ ακολουθούν κάποιες από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μπορεί να έχουν οι αρχάριοι και οι πιο προχωρημένοι σε βελονιές, μαζί με τις απαντήσεις τους:

Αν ανακαλύψετε ένα λάθος, η πιο απλή λύση είναι να αφαιρέσετε τις ραφές προς τα πίσω, μέχρι το σημείο του λάθους. Χρησιμοποιήστε ένα βελονάκι αποκόλλησης ή τη λεπτή άκρη μιας βελόνας για να απομακρύνετε προσεκτικά τις ραφές.

Η καλύτερη μέθοδος για να ξεκινήσετε το κομπλέν είναι να κάνετε μια μικρή προετοιμασία του καμβά σας, σημαδεύοντας το κέντρο και σχεδιάζοντας ελαφρώς το σχέδιο σας με ένα μη μόνιμο σημάδι. Ξεκινήστε την ραφή από το κέντρο, για να διασφαλίσετε ότι το σχέδιο σας θα τοποθετηθεί σωστά στον καμβά.

Η συνέπεια στην πίεση που ασκείτε κατά τη ραφή, και η διατήρηση της ίδιας κατεύθυνσης σε όλες τις σταυροβελονιές σας, είναι κλειδιά για ομοιόμορφες σταυροβελονιές. Εξασκηθείτε να ράβετε όλες τις διαγώνιες προς την ίδια κατεύθυνση, πριν πάτε πάνω από αυτές με την αντίθετη διαγώνιο.

Υπάρχουν πολλές πηγές για πρότυπα σταυροβελονιάς, συμπεριλαμβανομένων online καταστημάτων, βιβλίων βελονιάς και ειδικών ιστοσελίδων και blogs. Πλατφόρμες όπως η Etsy, προσφέρουν μεγάλη ποικιλία προτύπων από δημιουργούς ανά τον κόσμο.

Η συμμετοχή σε εργαστήρια και τακτικά μαθήματα, είτε πρόκειται για δια ζώσης είτε για online μαθήματα, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εμβαθύνετε στις προχωρημένες τεχνικές βελονιάς. Επιπλέον, πολλές ιστοσελίδες και YouTube κανάλια προσφέρουν λεπτομερείς οδηγίες και συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας. Η πρακτική και η αφοσίωση, μαζί με τη συνεχή μάθηση από προχωρημένους στο θέμα της βελονιάς καθώς και από δημιουργούς, θα ενισχύσουν τις ικανότητές σας και θα σας οδηγήσουν στην επίτευξη πιο σύνθετων και ικανοποιητικών έργων βελονιάς.

  0
  Καλάθι Αγορών
  Άδεισμα ΚαλαθιούΕπιστροφή στο κατάστημα
   Calculate Shipping
   Cookie Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας.