Κεντήματα Σταυροβελονιάς

Το κέντημα από παραδοσιακή ενασχόληση των γυναικών έχει επιστρέψει για τα καλά στην σύγχρονη ζωή με μοντέρνα σχέδια και μοτίβα, διεκδικώντας την θέση του στην λίστα με τα χόμπι του σύγχρονου ανθρώπου, ανεξαρτήτως φύλου ή προηγούμενης εμπειρίας. Για εσάς λοιπόν που ψάχνετε μια ασχολία για να γεμίσετε τον χρόνο σας, που σας αρέσει να δημιουργείτε με τα χέρια σας ή που απλώς θέλετε να ξεκινήσετε κάτι νέο – και αγχολυτικό – το κέντημα είναι ιδανικό. Στο κατάστημά μας «Περί βελόνας και κλωστής», θα βρείτε μεγάλη γκάμα υλικών κεντήματος, από κλωστές, υφάσματα, τελάρα και καμβάδες για να ξεκινήσετε.

Σταυροβελονιά

Η Τεχνική της Σταυροβελονιάς

Μια από τις πιο εύκολες και πιο διαδεδομένες «μετρητές» τεχνικές κεντήματος είναι η σταυροβελονιά, η οποία περιλαμβάνει σχήματα που θυμίζουν το γράμμα Χ ή αλλιώς μικρούς σταυρούς. Επειδή ακριβώς είναι «μετρητή» θεωρείται κι αρκετά εύκολη τεχνική, καθώς μας δίνει την δυνατότητα να «μετράμε» τα τετράγωνα και τους σταυρούς που φτιάχνουμε, για να πετύχουμε το μοτίβο που επιθυμούμε. Στο κατάστημά μας «Περί Βελόνας και Κλωστής» θα βρείτε υφάσματα εταμίν, τα πλέον ιδανικά για κέντημα, καθώς φέρουν ευδιάκριτα πλέγματα, ευνοώντας το μέτρημα, αλλά και καμβάδες σε διάφορα νούμερα και χρώματα, ανάλογα με το σχέδιο που θα φτιάξετε και την κλωστή που θα χρησιμοποιήσετε. Ας δούμε λοιπόν τα βασικά βήματα της σταυροβελονιάς! Καταρχάς, ασφαλίζουμε το ύφασμα στο τελάρο μας καλά, ώστε να μην μετακινείται ενώ προχωρά το κέντημα. Περνάμε την κλωστή κεντήματος στην βελόνα μας. Το κατάστημα «Περί Βελόνας και Κλωστής» προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε κλωστές κεντήματος, όπως μουλινέ, κότον περλέ, μεταλιζέ και χρυσοκλωστές, σε πάρα πολλά χρώματα για κάθε γούστο και χρήση.

Ώρα για Κέντημα!

Και τώρα ώρα να κεντήσουμε! Η σταυροβελονιά ονομάζεται έτσι επειδή ακριβώς κάθε «βελονιά» σχηματίζει ένα μικρό γράμμα Χ ή αλλιώς ένα σταυρό. Τα σχήματα αναπτύσσονται σε πλέγμα (συχνά κωδικοποιημένο ανά χρώμα). Αφού διαλέξουμε το χρώμα και το σημείο απ’ όπου θα ξεκινήσουμε – κάποιοι ξεκινούν από το κέντρο και προς τα έξω, κάποιοι άλλοι από πάνω προς τα κάτω και από αριστερά προς τα δεξιά, όπως διαβάζουμε ένα βιβλίο, ξεκινάμε το κέντημα περνώντας την βελόνα από πίσω προς τα μπρος στη μία γωνία του σταυρού μας. Τραβάμε την κλωστή αφήνοντας μια μικρή «ουρά» υφάσματος στο πίσω μέρος του κεντήματος, την οποία αργότερα θα δέσουμε στο τελικό έργο. Στην συνέχεια, περνάμε την βελόνα από μπρος προς τα πίσω του υφάσματος στην απέναντι γωνία του σταυρού. (Πχ, αν ξεκινήσαμε από την κάτω αριστερή γωνία, περνάμε την βελόνα πίσω από την πάνω δεξιά γωνία). Βασικό είναι να ολοκληρώνουμε τον σταυρό στην πλευρά από την οποία ξεκινήσαμε. Άρα, ολοκληρώνοντας τον πρώτο σταυρό, περνάμε από πίσω προς τα μπρος την βελόνα στην κάτω δεξιά γωνία και μετά πάλι από μπρος προς τα πίσω στην πάνω αριστερή γωνία.

Μείνετε στη Λεπτομέρεια

Στα περισσότερα μοτίβα, θα υπάρχουν περιοχές όπου το ίδιο χρώμα κλωστής εκτείνεται σε σειρές. Για να κεντήσουμε μια τέτοια σειρά σταυροβελονιών, προχωράμε πρώτα με το πρώτο μισό κάθε σταυρού, από τα αριστερά προς τα δεξιά δηλαδή, και μετά σταυρώνουμε από πάνω, επιστρέφοντας δηλαδή στο αρχικό σημείο του σταυρού.
Όταν ολοκληρώνεται μια περιοχή με ένα συγκεκριμένο χρώμα, γυρίζουμε στο πίσω μέρος του κεντήματος, όπου θα δέσουμε το κομμάτι της κλωστής που περισσεύει με μια διπλανή της: περνάμε δηλαδή την βελόνα μέσα από μια διπλανή κλωστή δημιουργώντας θηλιά κι εκεί δένουμε το υπόλοιπο της κλωστής μας, ασφαλίζοντας το πλέγμα των σταυροβελονιών.

Τελειώσαμε!

Τόσο εύκολο! Η σταυροβελονιά είναι μια καλή τεχνική για να αρχίσετε την ενασχόλησή σας με το κέντημα και την προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Βρείτε μας στο «Περί Βελόνας και Κλωστής» για όλα τα υλικά κεντήματος που θα χρειαστείτε και μην διστάσετε να μας ρωτήσετε για όποια απορία έχετε πάνω στις τεχνικές!

Τεχνική της Σταυροβελονιάς
    0
    Καλάθι Αγορών
    Άδεισμα ΚαλαθιούΕπιστροφή στο κατάστημα
      Calculate Shipping
      Cookie Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας.