τεχνικές πλεξίματος

Είναι χειμώνας, μένουμε σπίτι και ψάχνεις μια ασχολία που θα γεμίσει τόσο τον ελεύθερο χρόνο σου όσο και… την ντουλάπα σου; Το πλέξιμο είναι η ιδανική ασχολία για σένα που απολαμβάνεις να δημιουργείς! Φτιάξε κασκόλ και πουλόβερ για σένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα και διώξε κάθε άγχος ή βαρεμάρα με αυτό το αγχολυτικό χόμπι! Στο Περί Βελόνας και Κλωστής, θα βρεις όλα τα απαραίτητα εφόδια αλλά και όσες συμβουλές θες για να ξεκινήσεις το πλέξιμο, ακόμα κι αν είσαι εντελώς αρχάριος.

Βασικές Τεχνικές Πλεξίματος

Επιλέξτε τα Κατάλληλα Υλικά

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο, ωστόσο το πλέξιμο στην ουσία βασίζεται σε δύο τεχνικές και μια μικρή σειρά κανόνων. Ξεκίνα καταρχάς αγοράζοντας τα βασικά: το Περί βελόνας και κλωστής θα σε προμηθεύσει τόσο με βελόνες πλεξίματος, όσο και μια μεγάλη γκάμα νημάτων, σε διάφορα πάχη και χρώματα. Όσον αφορά τις βελόνες, εδώ θα χρειαστείς την βοήθειά μας. Το σωστό μέγεθος της βελόνας παίζει σημαντικό ρόλο κι υπάρχει μεγάλη ποικιλία που σίγουρα μπορεί να μπερδέψει. Κάθε νούμερο αντιστοιχεί στα χιλιοστά πάχους της βελόνας κι εξαρτάται από το πάχος του νήματος που θα χρησιμοποιήσεις. Επιλέγοντας λοιπόν το νήμα, στην ετικέτα του θα βρεις ένα σύμβολο και ένα νούμερο: είναι αυτό που αντιστοιχεί στις βελόνες που θα σου προτείνουμε κι εμείς.

Οι Τεχνικές

Ξεκινάμε λοιπόν την εξάσκηση στο πλέξιμο με την πρώτη τεχνική, το ρίξιμο των πόντων, πώς δηλαδή θα σχηματίσουμε την αρχική σειρά πόντων πάνω στην βελόνα μας. Η πιο εύκολη τεχνική, το απλό ρίξιμο ή ρίξιμο του αντίχειρα, έχει ως εξής:

  • Πιάνουμε με το αριστερό χέρι την άκρη του κουβαριού και κάνουμε μια θηλιά, περνάμε την βελόνα από μέσα κι έχουμε ήδη τον πρώτο μας πόντο!
  • Τυλίγουμε το νήμα γύρω από τον αριστερό αντίχειρα και περνάμε την βελόνα κάτω από το νήμα με κατεύθυνση προς τα επάνω. Τραβάμε τον αντίχειρά μας, αφήνοντας την νέα θηλιά στη βελόνα. Όταν η θηλιά είναι πια στην βελόνα, τραβάμε απαλά για να σφίξει. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να έχουμε τον επιθυμητό αριθμό πόντων στην βελόνα μας.

Ξεκινήστε το Πλέξιμο

Είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουμε το πλέξιμο! Σκοπός μας είναι να μεταφέρουμε τις θηλιές (πόντους) που έχουμε από την αριστερή βελόνα στην δεξιά, δημιουργώντας έτσι μια νέα σειρά. Ας μάθουμε λοιπόν την πιο γνωστή και συχνή τεχνική, που ονομάζεται «καλός» πόντος ή «καλή» πλέξη. Έχοντας το νήμα πίσω από τη βελόνα, περνάμε την δεξιά βελόνα με κατεύθυνση προς τα πίσω στον πρώτο πόντο. Τυλίγουμε το νήμα γύρω της μια φορά από πίσω προς τα μπρος και τραβάμε το τυλιγμένο νήμα μέσα από τον πρώτο πόντο. Κρατάμε τον νέο πόντο στη δεξιά βελόνα και γλιστράμε τον αρχικό έξω από την αριστερή. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να έχουν μεταφερθεί όλοι οι πόντοι στην δεξιά βελόνα. Αντίθετος, μπορούμε να πούμε, του «καλού» πόντου είναι ο «ανάποδος», τεχνική που θα εμπλουτίσει το πλέξιμό σου. Η μόνη διαφορά είναι στον τρόπο που περνάμε την δεξιά βελόνα μέσα από τους πόντους της αριστερής, καθώς και η θέση του νήματος όταν πλέκουμε. Έτσι, τώρα η βελόνα περνά μέσα από τον πόντο με κατεύθυνση από δεξιά προς τα αριστερά ενώ το νήμα είναι μπροστά από την δεξιά βελόνα. Τυλίγουμε πάλι το νήμα γύρω από τη βελόνα μια φορά από πίσω προς τα εμπρός.
Τραβάμε το τυλιγμένο νήμα, κρατάμε τον νέο πόντο στη δεξιά βελόνα και γλιστράμε τον αρχικό έξω από την αριστερή.

Αυτό ήταν!

Συνεχίζοντας το πλέξιμο με μια σειρά καλή και μια σειρά ανάποδη, έχουμε την πλέξη κάλτσα ή αλλιώς ζέρσεϊ, πολύ συχνή στα περισσότερα σχέδια. Όταν πάλι πλέκουμε όλες τις σειρές καλή, ή όλες τις σειρές ανάποδη, τότε έχουμε την πλέξη μους, δηλαδή κυματιστές οριζόντιες σειρές. Τον πρώτο και τον τελευταίο πόντο της σειράς τον πλέκουμε πάντα καλή ή πάντα ανάποδη, ανεξάρτητα από το σχέδιο, ώστε να δημιουργηθεί μια άκρη από «κομπάκια».

Αυτά ήταν τα βασικά βήματα για να ξεκινήσεις κι εσύ το πλέξιμο! Μην ξεχνάς, στο Περί βελόνας και κλωστής θα βρεις όλα τα υλικά πλεξίματος που χρειάζεσαι, αλλά και όσες συμβουλές θες σχετικά με το νέο σου χόμπι.

Υλικά Πλεξίματος
    0
    Καλάθι Αγορών
    Άδεισμα ΚαλαθιούΕπιστροφή στο κατάστημα
      Calculate Shipping
      Cookie Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας.