Η τέχνη του μακραμέ

Η τέχνη του μακραμέ ή αλλιώς, πώς οι ναυτικοί κόμποι μπορούν να δημιουργήσουν θαύματα! Είναι αλήθεια ότι η τάση του μακραμέ, αν και θεωρείται μορφή της κλωστοϋφαντουργίας, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ραπτική, κέντημα ή πλέξη, καθώς βασίζεται στην δημιουργία κόμπων κι όχι την ύφανση. Παρόλα αυτά, η μόδα που κοσμούσε την δεκαετία του ’70, έχει ήδη γυρίσει δυναμικά διακοσμώντας ένα μεγάλος εύρος αντικειμένων, από κοσμήματα και αξεσουάρ μέχρι διακοσμητικά τοίχων και κουβερλί.

Μακραμέ

Το Μεγάλο Πλεονέκτημα

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του μακραμέ είναι ότι είναι αρκετά εύκολο, χρειάζεται κυρίως τα χέρια και την φαντασία σου, ενώ μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε σχεδόν είδος νήματος ή οποιοδήποτε άλλο είδος κορδονιού μπορεί να περισσεύει στο σπίτι. Ακόμα και ο πιο βασικός κι εύκολος κόμπος μπορεί να δημιουργήσει πολύ εντυπωσιακά σχέδια! Αν λοιπόν ψάχνεις μια καινούρια δημιουργική κι αγχολυτική ασχολία για τα χέρια και το μυαλό σου, η τεχνική του μακραμέ σίγουρα θα σε διασκεδάσει. Ειδικά για όσους ήδη ασχολούνται με το κέντημα ή το πλέξιμο, το μακραμέ είναι μια ευκαιρία να πειραματιστούν με μια διαφορετική και συνάμα κεφάτη πλευρά της κλωστοϋφαντουργίας. Στο Περί Βελόνας και Κλωστής, όπως ξέρεις ήδη, η συλλογή μας σε νήματα παντός είδους είναι τεράστια – από μάλλινες και βαμβακερές κλωστές πλεξίματος μέχρι κλωστές για κέντημα και κορδόνια, όλα σε άπειρα χρώματα για να επιλέξεις αυτά που ταιριάζουν στην δημιουργία σου. Εκτός από κλωστές, θα βρεις επίσης κουμπιά και κουμπώματα για να εμπλουτίσεις τα νέα σου έργα!

Μια Ιστορική Περιήγηση

Για την ιστορία, ήδη από τον 13ο αιώνα, οι Άραβες υφαντουργοί «ανακύκλωναν» τα περίσσια νήματα, διακοσμώντας με κόμπους τα υφάσματά τους, ενώ οι Μαυριτανοί ναυτικοί περνούσαν τις ατέλειωτες ώρες εν πλω στολίζοντας με περίτεχνους κόμπους καθημερινά αντικείμενα. Σήμερα, η ιδέα του μακραμέ παραμένει ίδια, ενώ η χρήση του διευρύνεται κι εκσυγχρονίζεται. Μάζεψε λοιπόν τις κλωστές που έχεις επιλέξει, ένα ψαλίδι, έναν ξύλινο πίνακα και καρφίτσες από όπου θα κρεμάσουμε τα νήματα (ή και μια επιφάνεια από αφρολέξ ίσως) και ας δούμε τους κυριότερους κόμπους του μακραμέ!

Η Τεχνική

Δύο από τους πιο βασικούς κόμπους που χρησιμοποιούνται στην τεχνική μακραμέ είναι ο «μισός κόμπος» (half knot στα αγγλικά) και ο τετράγωνος κόμπος (square knot). Ξεκινώντας από τον μισό κόμπο, που χρησιμοποιείται στα περισσότερα σχέδια, θα χρειαστούμε τέσσερις κλωστές ή κορδόνια, τα οποία θα στερεώσουμε στον πίνακά μας για να ξεκινήσουμε τους κόμπους. Για αρχή, μπορείς να επιλέξεις διαφορετικών χρωμάτων κλωστές, ώστε να ξεχωρίζονται πιο εύκολα. Οι δύο μεσαίες θα παραμείνουν σταθερές, ενώ οι δύο στις άκρες θα κάνουν τους κόμπους. Για να ξεκινήσουμε, παίρνουμε την δεξιά ακριανή κλωστή, την περνάμε πάνω από τις μεσαίες και κάτω από την αριστερή. Η αριστερή κλωστή τώρα περνά κάτω από τις μεσαίες και μέσα από την θηλιά που δημιούργησε η πρώτη. Τραβάμε ελαφρά τις δύο ακριανές κλωστές κι ο κόμπος είναι έτοιμος! Συνεχίζοντας έτσι με μεσαίους κόμπους, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πλεχτή ακολουθία, η οποία και σκέτη μπορεί να γίνει όμορφο βραχιόλι! Αν θέλουμε, προσθέτουμε χάντρες ανάμεσα στις δύο μεσαίες κλωστές, πριν κάνουμε τον κόμπο – συνηθίζεται να παρεμβαίνει μία ανά επτά κόμπους.

Εν τέλει...

Ο τετράγωνος πάλι κόμπος μπορούμε να πούμε ότι είναι η συνέχεια του μισού. Κι αυτό γιατί ξεκινάμε πάλι την ίδια διαδικασία, ωστόσο στο σημείο που θα τραβούσαμε για να γίνει ο μισός κόμπος, εμείς συνεχίζουμε διαφορετικά: περνάμε την αριστερή κλωστή κάτω από τις δύο μεσαίες και πάνω από την δεξιά. Έπειτα, περνάμε την δεξιά κλωστή πάνω από τις δύο μεσαίες και μέσα από την θηλιά που έχει δημιουργηθεί, τραβάμε και ο τετράγωνος κόμπος είναι έτοιμος!Αν η πρώτη γεύση με την τέχνη του μακραμέ σε διασκέδασε, στο Περί Βελόνας και Κλωστής θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε κάθε είδους κλωστές για να εμπνευστείς για τις δημιουργίες σου! Το μακραμέ, εκτός από κοσμήματα, μπορεί να φτιάξει όμορφα διακοσμητικά, ακόμα και ολόκληρες τσάντες και αξεσουάρ.

Καλές δημιουργίες!

Μακραμέ
    0
    Καλάθι Αγορών
    Άδεισμα ΚαλαθιούΕπιστροφή στο κατάστημα
      Calculate Shipping
      Cookie Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας.