πλέξιμο με βελονάκι

Έχεις ήδη καταλάβει, ειδικά αν είσαι φίλος του Περί Βελόνας και Κλωστής, ότι το πλέξιμο έχει επιστρέψει δυναμικά, κερδίζοντας όλο και περισσότερους λάτρεις. Φανταζόσουν όμως ότι το κλασσικό βελονάκι της γιαγιάς, που μαγικά έπλεκε δαντέλες και σεμέν με τις ώρες, θα μπορούσε να γίνει η νέα τάση στα χόμπι; Το πλέξιμο με βελονάκι επιστρέφει πιο μοντέρνο από ποτέ και δεν πρέπει να το υποτιμήσεις! Στο Περί Βελόνας και Κλωστής, ξέρεις ότι θα βρεις όλα τα σύνεργα για να ξεκινήσεις τις δημιουργίες σου με βελονάκι!

Ώρα για Βελονάκι

Διάλεξε το Σωστό Βελονάκι

Ας θυμηθούμε λοιπόν, ότι για να πλέξεις με βελονάκι χρειάζεσαι μία μόνο βελόνα: το ειδικό βελονάκι με την χαρακτηριστική απόληξη, ή πιο απλά το γαντζάκι, στο ένα άκρο. Διαλέγεις το βελονάκι που νιώθεις καλύτερα στο χέρι σου, ενώ το νούμερό του, δηλαδή το πάχος του, εξαρτάται, όπως και στο απλό πλέξιμο, από το νούμερο του νήματος. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μάλλινα νήματα, βαμβακερά ή και κορδόνια. Στο Περί Βελόνας και Κλωστής, σε περιμένει μεγάλη ποικιλία σε νήματα διαφόρων υλικών και χρωμάτων, για να επιλέξεις!

Πώς να Κρατάτε το Βελονάκι

Παλιότερα οι δημιουργίες με βελονάκι αποτελούσαν κυρίως διακοσμητικά σε τραπεζομάντηλα, σεμέν και ενδήματα, μπορείς όμως να φτιάξεις και ολόκληρα ρούχα, αξεσουάρ ή εντυπωσιακές τσάντες με την τεχνική αυτή. Άσε την φαντασία σου ελεύθερη και πειραματίσου μέχρι να εξοικειωθείς με τις βασικές τεχνικές! Ας δούμε καταρχάς πώς κρατάμε στο χέρι μας το βελονάκι. Οι ειδικοί προτείνουν να κρατάμε το βελονάκι σαν στυλό ή σαν σπαθί, με απόσταση τουλάχιστον 5 εκ. από τη μύτη της βελόνας. Δοκίμασε και τους δύο τρόπους και διάλεξε αυτόν που νιώθεις πιο άνετα.

Ο Απλός Τρόπος

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις πριν αρχίσεις να φτιάχνεις οτιδήποτε είναι η περίφημη πρώτη θηλιά. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι κι είναι όλοι σωστοί, ας δούμε όμως τον πιο απλό: κρατάμε στο ένα χέρι το βελονάκι και στο άλλο περνάμε το νήμα πάνω από τον δείκτη και το κρατάμε σταθερό με τον αντίχειρα. Περνάμε το βελονάκι ανάμεσα στον δείκτη και το νήμα και με την βοήθειά του στρίβουμε το νήμα, ώστε να σχηματιστεί μια χαλαρή θηλιά. Με το βελονάκι, τραβάμε τώρα το νήμα μέσα από την προηγούμενη θηλιά και το πρώτο βήμα μόλις έγινε! Θα χρειαστεί η βασική θηλιά να σφίξει τόσο ώστε να περνά από μέσα και το βελονάκι και το νήμα. Αν συνεχίσουμε να περνάμε κατ’ αυτόν τον τρόπο το βελονάκι και το νήμα μέσα από την πρώτη θηλιά, έχουμε μια αλυσίδα ή αλλιώς ένα γαϊτανάκι στον αέρα!

Συνεχίζετε με Τεχνική

Αφού έχεις εξασκηθεί στην αλυσίδα που μόλις μάθαμε, μπορείς να συνεχίσεις με την πιο δημοφιλή τεχνική, που ονομάζεται άρριχτο γαϊτανάκι. Έχουμε ήδη φτιάξει την αλυσίδα μας και περνάμε το βελονάκι μέσα από την δεύτερη θηλιά και πίσω από την αλυσίδα, μετρώντας από την μεριά της βελόνας. Τώρα έχουμε δύο θηλιές πάνω στο βελονάκι μας. Τυλίγουμε ξανά το νήμα γύρω από το βελονάκι και τραβάμε μέσα από τις δύο θηλιές, για να μείνει και πάλι μία στο βελονάκι. Έτοιμο! Μπορούμε να συνεχίσουμε το άρριχτο γαϊτανάκι κατά μήκος της αλυσίδας, ξεκινώντας τα βήματα από την επόμενη θηλιά και μέχρι να φτάσουμε στην τελευταία.

Πώς να Κλείσετε το Πλεκτό σας

Ας δούμε τώρα πώς θα «κλείσουμε» το πλεκτό μας, αφού έχουμε τελειώσει με τις αλυσίδες. Τραβάμε το βελονάκι ώστε η θηλιά στην οποία βρίσκεται να πλατύνει. Βγάζουμε το βελονάκι από την θηλιά προσεκτικά, ώστε να μην χαλάσει, και κόβουμε το νήμα σε απόσταση περίπου 20 εκατοστών. Περνάμε ξανά το νήμα μέσα από την θηλιά, τραβάμε κι ο τελικός κόμπος είναι έτοιμος! Για να τον κρύψουμε, περνάμε το νήμα που περισσεύει σε μια μεγάλη βελόνα, την περνάμε μέσα από αρκετές θηλιές από την ανάποδη πλευρά του πλεκτού, μέχρι να είναι σίγουρο ότι δεν θα φύγει, και μετά το κόβουμε!

Είστε Έτοιμοι!

Εξοπλίσου με υπομονή κι επιμονή και σίγουρα το πλέξιμο με βελονάκι θα γίνει το αγαπημένο σου! Σε περιμένουμε στο Περί Βελόνας και Κλωστής για να διαλέξεις τα μαγικά σύνεργά σου!

Καλές δημιουργίες!

Διάλεξε το Σωστό Βελονάκι
    0
    Καλάθι Αγορών
    Άδεισμα ΚαλαθιούΕπιστροφή στο κατάστημα
      Calculate Shipping
      Cookie Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας.